lördag 10 december 2011

Julkalender 10: Att vara sliten mellan två länderVy från Obernai i Alsace (lånat foto)
René Schickele föddes i Obernai i Alsace år 1883 och hade en tysk far och en fransk mor. Han växte upp i ett gränsland- både innanför och utanför hemmets väggar. Hans författarskap präglas också starkt av detta och Schickele sa att han tänkte på franska men att han bäst kunde uttrycka sig på tyska. Under hans uppväxttid hörde Alsace (Elsass) till Tyska riket och det var i Tyskland Schickele kom att bli mest känd som författare.
Det första världskriget kom att bli förödande - Schickele var starkt pacifistisk och han flyttade till Schweiz- en del av hans verk kom att bli förbjudna både i Frankrike och Tyskland. Efter kriget återvände han till Tyskland och skrev den romantrilogi som han blivit mest känd och berömd för "Das Erbe am Rhein"- första delen finns översatt till svenska "Maria Capponi" (1928).
Så kom nazisterna till makten och Schickele tvangs i landsflykt- och han bosatte sig i Frankrike, i Sanary-sur -Mer.

Sanary- sur- Mer (lånat foto)

I Sanary- sur -Mer bodde vid denna tid många författare i exil- Heinrich och Thomas Mann, Arnold Zweig, Franz Werfel, Ernst Toller... och även Bertolt Brecht. (Staden kallades ibland för Sanary-les-Allemands.....).

René Schickele dog i Vence (1940) bara några månader innan Frankrike invaderades av Tyskarna. Hans böcker blev totalförbjudna i Tyskland och de började åter ges ut först under slutet av 40-talet.


Martin Mauthner har skrivit om de tyska exil-författarnas öden. Boken finns att få via nätbokhandeln.

2 kommentarer:

mimmimarie sa...

Alsace är en av mina favoritplatser i Europa med ett av världens godaste viner. Längtar ofta dig.

Ingrid sa...

Mimmimarie: Det är längesedan jag var där men nog minns jag landskapet och en del av städerna. Alsacevinerna är mycket goda.