onsdag 14 december 2011

Julkalender 14: På de fattigas och utstöttas sida

Hon har kallats "The working class hero"- Fannie Hurst (1889-1968). I sina romaner skildrar hon ofta immigranternas villkor - mestadels då invandrare från Östeuropa- människor som strävar och kämpar mot alla odds. Kvinnorna står i förgrunden.

I All världens berättare (1945/5) kan man läsa: ---" hon är både läsbar och läsvärd och den stora kvinnliga publik runt om i världen, som korat henne till en av sina favoritförfattarinnor, har gjort det i en riktig känsla av att hon skådat in i kärlekens och äktenskapets problematik och klarlagt den på ett sätt som de förstår och känner igen.

Fannie Hurst hade tänkt sig att bli lärare men hon avbröt sina studier, for till New York och beslutade sig för att skriva i stället. Hon började med noveller och hennes första bok kom ut 1914.

Förra året skrev Sara på bloggen Glory Box om Douglas Sirks filmer (det finns en hel box!) och jag blev så intresserad- jag såg hela boxen och säger än en gång tack till Sara för detta fina tips. Bland filmerna fanns "Imitation of Life" från 1959 (men den har filmats en gång tidigare också)- handlingen baserar sig på en roman av Fannie Hurst (med samma titel).


Idag är Fannie Hurst så gott som totalt bortglömd och Mel Brooks rimmar "Hope for the best, expect the worst. You could be Tolstoy or Fannie Hurst".På svenska finns: (men det är väldigt utgallrat på biblioteken= få exemplar).


Tjocka släkten : roman / Fannie Hurst ; övers. av Lisbeth Renner
1962

Hurst, Fannie (författare)
[Back street. Svenska]
Kärlekens bakgata / av Fannie Hurst ; översättning av Einar Malm
1933

Hurst, Fannie (författare)
Den trygga famnen : roman / av Fannie Hurst ; från engelskan av Einar Malm

Hurst, Fannie (författare)
Femtonöresbasar / med inledning av Anders Österling ; övers. av Einar Malm
1931

Hurst, Fannie (författare)
En mannekäng.
1927
Inga kommentarer: