I början av 80-talet gjorde svensk TV en satsning på att filma några av Hertha Odemans noveller. År 1981 visades till exempel "Pjönaleken" (pjön = småfisk, mört eller löja).
Hertha Odeman (1890-1977) verkar vara helt bortglömd idag och det är bara att beklaga. På "nätet" hittar man inte särskilt mycket information om henne men jag har tack och lov andra källor. Hertha Odeman debuterade sent som författare, hon var 40 år gammal och debutboken var "Av skånsk lera" och med den skapade hon sig raskt ett namn. Sedan följde sju böcker till och år 1981 (förmodligen i samband med Tv-inspelningarna) gav man ut "Himmelens stjärnor och andra skånska noveller"som jag tror är ett sammanplock från flera tidigare utgivningar.
Hertha Odeman har blivit mest känd för sina skånska historier- men man ska inte förledas att tro att de bara kan klassificeras som bygdeberättelser. Människorna i novellerna är oerhört levande och ofta mycket tragiska figurer- I "Pjönaleken" sätts kvinnornas hårda lott i fokus. Storbonden Nils Jonsson har blivit änkeman sedan hans hustru dött i barnsäng- han skaffar snabbt en ny kvinna, den unga fattiga Karin. I hemmet finns tre hemmavarande barn- vuxne sonen Johan och de två döttrarna Klara (11 år) och lilla Svea (Fea).
---"Nils Jonsson visste väl själv, varför han valde henne. En grann tös var hon, och till di sturske hörde hon ente- han gjorde väl snart en ny Maristackal å henne...." Nej, Nils Jonsson är ingen sympatisk person- han är en hustyrann av värsta sort. Karin tyr sig till Johan - innan berättelsen är slut har två personer mist livet och kärleken mellan Johan och Karin är naturligtvis dödsdömd från början.
I "All världens berättare"talas det om Hertha Odemans förmåga att uppnå tragisk storhet- nog är det så. Det är de fattiga och utsatta som hon skriver om och det vilar en svart slöja över allt- mitt i den lantliga idyllen. Slutet är ofta oväntat.
Hertha Odeman skrev förutom skåneberättelser också några romaner - mest beröm fick hon för "Erna, John och Dora" och "Den stora biografen". Bibilioteken hyser fortfarande några få exemplar av dessa bokskatter.
Jag offrar mig på Stadsteatern
46 minuter sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar