söndag 18 december 2011

Att söka och att finna

Karl Emil Franzos böcker är inte lätta att få tag på längre- åtminstone inte om man vill läsa på svenska eller engelska. Hans roman "Pojaz" har jag ännu några sidor kvar i (fjärrlånad) och nu är jag så nöjd med att ha hittat ytterligare en roman av honom- den om Leib Weihnachtskuchen.

"Leib Wiehnachstkuchen and his Child" kom ut 1896 och handlingen tilldrar sig (som vanligt) i den östra delen av Galizien - Podolien. Vi skriver 1870-tal och i de här trakterna var det polackerna som utgjorde överklassen - ukrainarna i området såg till att "polonisera sig" för att låna översättarens (Michael Mitchell) ordval. Den här berättelsen är tragisk, läser jag. Passion och brist på pengar brukar inte vara någon bra kombination- Podolien var säkerligen inget lätt samhälle att leva i- avlägset, bortglömt, smutsigt...

"Anyone travelling by rail from Lemberg to Czernowitz might be forgiven for thinking that East Galicia is less densely populated than it is. Miles of desolate heath or poor farmland, a few cottages in the distance, but rarely a large village." (sid 1.)

Inga kommentarer: