fredag 16 december 2011

Trevliga anekdoter

En bok fylld av engelsk (och för all del amerikansk) excentricitet. Det här är avkopplingsläsning och mycket småtrevligt. Craig Brown har verkligen lagt ner stor möda på att hitta passande möten mellan olika litterära (mest) storheter (men det finns gott om sångare och musiker också)- allt har han sedan lyckats länka ihop som ett dominospel. Här får man sig många skratt även om en del kanske fastnar i halsen.

Evelyn Waugh möter Alec Guinness i "The Church of the Immaculate Conception" i London (1955)- de är båda inviterade till Edith Sitwells upptagningsceremoni (i den katolska kyrkan). Det blir en händelserik (blöt) dag (och kväll) och vänskap för livet. Nästa dominobricka är Evelyn Waughs möte med Igor Stravinsky (de kom inte alls överens).

Waugh måste vara en av de mest otrevliga personer som har existerat- (om man ska tro alla beskrivningar)- Intervjuad av John Freeman bekänner han att hans värsta fel är att han är så lättirriterad - "och vad irriteras ni av", frågar Freeman? "Allt- döda ting, människor, djur- allt, allt." Amerikaner har han inte mycket till övers för: " Of course the Americans are cowards. They are almost all the descendants of wretches who deserted their legitimate monarch for fear of military service".

Och Stravinsky? Hans kommentar var "Not an immediately endearing character". (Vilket väl var en stor underdrift). Igor Stravinsky i sin tur möter Walt Disney (ett annat katastrofalt möte).

"One on One" är en mycket underhållade bok som jag tänker bläddra i då och då för att få mig ett om inte gapskratt så i alla fall ett stort leende.

2 kommentarer:

Läst, sett & hört sa...

Den vill jag ha! En utmärkt presentbok till rätt person också. Tack för det tipset, Ingrid!

Ingrid sa...

Mrs C: Presentbok passar den utmärkt som- här finns mycket smått och gott att låta sig roas av.