tisdag 6 december 2011

Julkalender 6: Den landsflyktige radikalen




Då talar jag om den spanske författaren Vicente Blasco Ibañez (1867-1928). Bilden ovan är filmaffischen från "Blod och sand" som baserar sig på Blasco Ibañez roman med samma namn. I huvudrollen kvinnornas gunstling- Rudolf Valentino (den här filmen spelades in 1922 och det finns senare inspelningar också).



Vicente Blasco Ibañez fick ett turbulent liv- han deltog i ett revolutionsförsök år 1889 - blev landsflyktig- återvände igen till sin hemstad (Valencia) och startade en mycket radikal, anti-rojalistisk tidning "El Pueblo". För sina åsikter hamnade han i fängelse i flera omgångar och 1909 tvingades han lämna Spanien för gott. (Han blev till och med skjuten men skottet träffade livremmens spänne).



De sista åren av sitt liv tillbringade han i Menton på franska rivieran. Flera av Blasco Ibañez böcker finns översatta till svenska (översättningarna är dock av äldre datum).



"Blod och sand" gick som TV-serie här i Sverige under senare delen av 80-talet (en spansk produktion)- mycket bra var den. Känd är Blasco Ibañez också för romanerna "Vass och dy" och "Apokalypsens fyra ryttare". (Skriven i skuggan av första världskriget).




Vass och dy, 1910 (Cañas y barro)
Förbannad jord, 1919 (La Barraca)
Spanjoren, 1923 (La horda)
Blod och sand, 1923 (Sangre y arena)
I katedralens hägn, 1924 (La catedral)
Apokalypsens fyra ryttare, 1923 (även som "De fyra ryttarna" 1932)
I vinets bygd, 1924 (La bodega)
Alfonso XIII demaskerad, 1925
Flor de Mayo, 1925

4 kommentarer:

♥ Hanneles bokparadis sa...

minns filmerna men visste inte författaren (min morfar heter Walentin och föddes dagen efter Alla Hjärtans dag för över hundra år sedan..)

Ingrid sa...

Hannele: Då fick din morfar ett passande namn. Jag har också en Valentin i min släkt :-) Det var nog ett populärt namn ett tag.

Emmas Bokhylla sa...

Vilket harligt tips! ...och oskakande liv han levde, maste jag saga! Mycket intressant!

Ingrid sa...

Emma: jag ska själv försöka hitta något att läsa av Blasco Ibanez. Det får nog bli ett fjärrlån till.....