torsdag 22 december 2011

Den store berättaren"som genom valörrika verk - ömsom skarpsynt verklighetsnära, ömsom suggestivt mångtydiga - har format en arabisk romankonst med allmänmänsklig giltighet”


Efter att ha läst första delen av Mahfouz Kairo-trilogi var jag tvungen att leta upp nobelprismotiveringen från 1988. Trilogin gavs ut på 50-talet och det var med den Mahfouz slog igenom på allvar som författare.


"Mellan de två slotten" (del 1) (Bayn al Qasrayn på originalspråket) är ett mästerverk i berättarkonst- och samtidigt får läsaren en inblick i Egyptens historia. När jag läst klart samtliga delar ska jag försöka mig på en sammanfattning.

3 kommentarer:

torbjørn hauken sa...

Ja, dette er STOR romankunst!!

Monika Häägg sa...

Har tyvärr inte läst något av honom, men det är en hel del av Nobelpristagarna som jag inte läst. Får kanske låta julhelgen bli en tid för nobelpristagare:) Önskar dig en riktigt fin och lugn jul med mycket tid för bokens värld! Kram från Monika

Ingrid sa...

Torbjörn: Han är en av de allra bästa. Jag saknar mycket sådana här stora berättare i dagens utgivningar. Mahfouz var värd sitt nobelpris flera gånger om.

Monika: Du har något att se fram emot. God Jul till dig också och många trevliga lässtunder önskar jag dig!