torsdag 8 december 2011

Julkalender 8: Från Salonta till Novi Sad

Han föddes i den lilla rumänska staden Salonta år 1891- Lajos Zilahy. Salonta ligger alldeles intill den ungerska gränsen och har en stor andel ungerskspråkig befolkning även idag. Zilahy var en son av det gamla Habsburgska riket och han fick vara med om dess undergång- men först deltog han i första världskriget som soldat i den Österrikisk-Ungerska armén.Lajos Zilahy blev så småningom författare och han skrev både teaterpjäser och romaner. En del av hans skådespel totalförbjöds. Zilahy var ett tag sekreterare i ungerska PEN-klubben men hans liberala åsikter gjorde honom mäkta impopulär bland makthavarna och år 1947 tvingades han i exil. USA kom att bli hans nästa hemland. Zilahy dog i Novi Sad (1974) som är den näst största staden i Serbien.


Novi Sad (foto: Frans van Nes)

Salonta (lånat foto)

I marsnumret av årgång 1946 (All världens berättare) presenteras Lajos Zilahy så här: "En av Ungerns mest kända moderna författare. Född 1891 deltog han i det första världskriget och råkade svårt sårad i rysk fångenskap. Det var efter återkomsten därifrån som han på allvar tog upp författarskapet. Han markerar sig snabbt som en av de verkligt lovande unga med en hel svit berättelser, livfulla och originella i fabuleringen och konstnärligt gestaltade. "


Den mest kända av Zilahys romaner är "Två fångar" (svensk översättning 1933).


"Century in Scarlet" som ses på bild ovan handlar om det habsburgska riket från 1848 års revolution fram till första världskriget- boken är den första delen av en trilogi.

"Tracing the story of two Hungarian aristocrat brothers, the Dukays, it is set against the backdrop of 19th-century Europe and its revolutions; especially the Budapest and Vienna of the Habsburgs, and of Prince Metternich, (who was godfather to the two brothers). " (från Amazon.uk)2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

det finns så fantastiskt mycket i Rumänien, musik, konst, litteratur

Ingrid sa...

Hannele: Jag har aldrig varit i Rumänien men förstår att det måste vara ett mycket intressant land- med mängder att utforska.