torsdag 8 november 2012

Daniele Varès Kina


Här en bok som fått mogna lite i mina hyllor. Nu var det dags och jag är halvvägs i en mycket välskriven och lite lagom vindlande berättelse som har Peking som arena. Tiden: början av 1900-talet (1910-tal). Författaren heter Daniele Varè och om honom finns det inte så där särdeles mycket information att hämta - men han levde mellan 1880 och 1956, var italiensk diplomat och tjänstgjorde i en del länder i Europa men framför allt i Kina- och det är därifrån stoffet till den här romanen har hämtats.

"Not a book for the reader seeking the usual form of novel" har en recensent skrivit. Jag vet inte jag om boken är så ovanlig men den är i alla fall vackert skriven och mycket lätt att följa med i- och väldigt trevlig att läsa. Dessutom finns den i svensk översättning- må vara av äldre datum: 1936 och då har den titeln "De fem dygdernas hus".

Utgivaren: Penguin Modern Classics (och bland de där moderna klassikerna finns det mycket fint att kika på, tycker i alla fall jag som fortsätter den underhållande läsningen av Varès bok.

Inga kommentarer: