onsdag 7 december 2011

Julkalender 7: Krig och kärlek- och ett omväxlande liv



På bilden ovan författarens självbiografi (del 1). Stuart Cloete- vem var då han? Jag läser om honom i bland annat All Världens Berättare (årgång 1945).



Cloete (1897-1976) fick se mycket av världen under sitt nära 80-åriga liv. Född i Paris, kämpade på Englands sida i första världskriget, farmare i Transvaal, länge bosatt i USA och slutligen hem till rötterna- han dog i Kapstaden.



Stuart Cloete var bara 17 år när han tog värvning och det slutade illa- han blev svårt sårad på västfronten och fick tillbringa långa tider på sjukhus på grund av granatchock. Efter kriget flyttade han till Sydafrika (hans far var boerättling).



Mest känd blev Cloete för romanen "Turning Wheels" som kom ut 1937 och den blev genast totalförbjuden i Sydafrika. "Turning Wheels" har boerkriget i fokus och boken blev översatt till många språk- även svenska- "Rullande hjul". Under främst 40-talet översattes ett flertal av Stuart Cloetes romaner till svenska- och de finns fortfarande på våra bibliotek om än kanske inte i så många exemplar. Temat är ofta "krig och kärlek" och handlingen förläggs mestadels till Sydafrika.







Idag är Stuart Cloete tämligen bortglömd som författare men det finns en hel webbsida upplagd till hans minne: The official site of the Stuart Cloete estate.

-och jag citerar Robert Louis Stevenson


"Home is the sailor, home from sea,
And the hunter home from the hill. "

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

intressant man

Ingrid sa...

Hannele: Han hade ett mycket intressant liv- (det tyckte han själv också!)