torsdag 27 januari 2011

Tidningen Vi

dunsade ner i lådan idag- den brukar innehålla en hel del boktips- så också denna gång men jag fastnade mest för Stina Jofs ord på andra sidan- "Minnena försvinner i samma stund en människa dör". (som hon citerar i sin tur). Stina Jofs berättar om sin far som var med och flottade timmer en gång för inte så hemskt länge sedan. Så uppmanar hon alla att "grabba tag i någon äldre"- för att ställa frågor om hur det en gång var.

Jag kan bara instämma i uppmaningen- det är så viktigt att vi inte låter våra gamla ta minnena med sig- det finns så mycket att bevara. Jag önskar själv att jag hade frågat mycket mera än jag gjorde- men jag hann i alla fall få reda på en del- speciellt av min farmor som var född i slutet av 1800-talet. Hon växte upp i ett litet soldattorp utanför Kristinehamn. Många var historierna hon berättade från sin barndom och ungdom. Jag har skrivit ner och bevarat- det handlade om arbete, om flytten till den stora staden Malmö, om livet på "söder", om att få slantarna att räcka till- om "manfolk som "int va nåt te å ha" och om att utbildning var det viktigaste man kunde skaffa sig. Några av min farmors minnen finns kvar. Det är jag glad för.

6 kommentarer:

E sa...

Hur många gånger har man inte sagt att man ska se till att spela in/anteckna vad gamla släktingar har att berätta. Tack för god påminnelse!

Ingrid sa...

E: Det är så viktigt, så viktigt. Man ska inte skjuta upp det.

Emmas Bokhylla sa...

Ja, det ar verklgien sant, att alla minnen, vetskap om hur livet var. Nastan alla aldre i min slakt dog tidigt, det sorjer jag, det hade varit valdigt kul att fa vet, inte bara spekulera, om hur det var...

Ingrid sa...

Emma: Det är så tråkigt när man förlorar kontakten med det "gamla". Jag har också stora luckor bakåt i tiden vad gäller min släkt- mina morföräldrar dog när de bara var lite över 30 år... det blir bara gissningar som återstår... mer eller mindre kvalificerade....

JanB sa...

Numera läser jag VI LÄSER (också)!
http://janivarberg.blogspot.com/2011/01/nytt-nummer-av-vi-laser.html

Ingrid sa...

Jag brukar kika lite i Vi Läser på biblioteket- just det senaste numret innehöll en hel del mycket trevligt.