lördag 22 januari 2011

Orlando Figes


Orlando Figes har skrivit flera böcker om rysk historia- och jag är speciellt förtjust i hans "Natashas Dance" som är en resa genom rysk kultur genom århundradena. Det är ingen bok man sträckläser- man tar ett kapitel då och då- just nu är jag fördjupad i de cirka 75 sidorna han har ägnat åt "The children of 1812" som så klart handlar om dekabristerna. Boken sträcker sig fram till våra dagar och den har också en del fina illustrationer. Några sidor ägnas t ex åt Anna Achmatova. Sista kapitlet handlar om ryssar i exil "Russia abroad".
På svenska finns hans "De som viskade: tystnad och terror i Stalins Sovjet"-den har getts ut i storpocket till ett rimligt pris. (Förlag: Historiska media). Jag själv ser fram emot en pocketupplaga av Figes färskaste bok- "Crimea" - om Krimkriget. "Crimea" finns på engelska i inbunden form men den lär vara mycket otymplig att hantera.
För att förstå nuet måste man ha kunskap om det förflutna- det är därför historieämnet är så viktigt. Det är en svår konst att skriva historia så att det blir "läsbart" och inte för stelt och "ogästvänligt"- i Sverige har vi Peter Englund som kan den konsten- och i England skriver (bland andra) Orlando Figes.

Inga kommentarer: