tisdag 18 januari 2011

Den feministiska nationalekonomins moder



Charlotte Perkins Gilman (1860-1935). För den som är extra intresserad finns det en hel blogg till hennes ära .
-
Jag har läst hennes novellsamling "The Yellow Paper"- utgiven av Dover Publications i prisvärd pocket. Boken finns i svensk översättning ("Den gula tapeten"- i översättning av Ingrid Ingemark Örebro : Samspråk, 1990 Serie: Entimmesboken). Det finns för övrgit mycket att läsa i svensk översättning båda av och om Charlotte Perkins Gilman.
-


Titelnovellen "The Yellow Wallpaper" är en skräcknovell om en kvinna som är på väg in i en förlossningspsykos- kvinnan är instängd i ett rum och den gula tapeten där blir till slut som ett levande väsen. Suggestivt och mycket otäckt.

"Then I peeled off all the paper I could reach standing on the floor. It sticks horribly and the pattern just enjoys it! All those strangled heads and bulbuos eyes and waddling fungus growths just shriek with derision!"
-
Novellen "Three Thanksgivings" handlar om en beslutsam, envis och klok kvinna- och den ger en undervisning i ekonomi :-) på ett lättsamt och trevligt sätt (med allvar också).
"Turned" är ett cirka tio sidor långt triangeldrama med oväntad utgång- en verkligt spännande novell!
-
"The Yellow Wallpaper" är en väldigt fin introduktion till Charlotte Perkins Gilmans författarskap-och- jag läser gärna fler böcker av henne.

Inga kommentarer: