måndag 31 januari 2011

Min italienska utmaning fortsätter

Nästa författare blir Dacia Maraini som vann Stregapriset år 1999 för sin bok "Buoi". Några få av hennes romaner har översatts till svenska t ex "Olustens år" (1963) och "Den stumma hertiginnan" (de går bara att få tag på via bibliotek och/eller antikvariat).
-
Dacia Maraini föddes år 1936 och hon tillbringade en del av sin barndom i Japanskt koncentrationsläger för att hennes föräldrar vägrade att erkänna Mussolinis fascistiska styre. (Föräldrarna hade flytt till Japan). Maraini har varit en mycket produktiv författare- över 60 verk har hon producerat- både skådespel och romaner. Hennes senaste bok "Train to Budapest" har fått mycket god kritik och finns översatt till engelska. Det är ytterligt beklagligt att Marainis författarskap inte uppmärksammas mera här i Sverige- hon verkar vara en mycket intressant och läsvärd författarinna. Jag ser fram emot att stifta bekantskap med henne.




4 kommentarer:

Vicky sa...

Kul utmaning! Min nästa italienska bok blir en annan strega-pris vinnare, nämligen 2009 års pristagare Tiziano Scarpa.

Ingrid sa...

Intressant Vicky! Jag blev så nyfiken att jag var tvungen att googla på författaren lite- han finns inte översatt till svenska som det ser ut men en av hans böcker finns i alla fall på engelska. Är det "Stabat mater" du ska läsa? (Fast jag ser att det finns ganska många böcker av honom på italienska). "Stabat mater" kommer tydligen i engelsk översättning under sommaren.

Vicky sa...

Ja precis, det är den jag tänkt läsa. Jag har inte läst något tidigare, men det var den som vann priset så jag börjar där :)

Ingrid sa...

Vicky: Jag är spänd på vad du tycker om boken. Jag har placerat den i min Amazon-önskelista (så kommer jag ihåg den).