söndag 16 januari 2011

Italienska nobelpristagare 3

Den andra italienska nobelpristagaren i litteratur var Grazia Deledda- och henne har jag redan skrivit en del om här på bloggen. Jag koncentrerar mig därför på nummer tre i denna församling- Luigi Pirandello (1867-1936) som fick priset 1934 med motiveringen:


... för hans djärva och sinnrika nyskapelse av dramats och scenens konst.


Pirandello föddes på södra Sicilien och han debuterade som lyriker (1885). Sedan följde romaner och noveller. Hans största framgång som romanförfattare är Il fu Mattia Pascal (Salig Mattias Pascal) som kom ut 1904. Pirandello är mest berömd för sina dramer - och "Sex roller söker en författare" torde vara hans mest kända verk. "Livet är ett maskspel, där illusionen ofta tar befälet". "Sex roller söker en författare" har satts upp nyligen- på Stockholms stadsteater. Läs recensionen i Svenska Dagbladet här.


Jag har inte läst något av Pirandello - tack och lov finns det mycket att välja bland i svensk översättning.


-
Booklund förlag har gett ut "Kameran går" och jag citerar från omslagets baksidestext:

Denna mångbottnade roman från 1915 utspelas i en levande och autentisk filmmiljö under filmkonstens barndom och skildrar med psykologisk insikt ett fortfarande lika aktuellt mänskligt drama. Här samlas Pirandellos typiska teman såsom det rollspel samhället tvingar människorna in i och individens ensamhet och frustration i en värld där ingen egentlig kommunikation är möjlig och ingen objektiv sanning kan uppnås.
-

Krukan och andra berättelser från Italien / av Luigi Pirandello ; översättning och urval av Catharina Wallström - Niloé förlag, 1991- en novellsamling som faktiskt finns på "mitt"bibliotek (och även på 20 andra).

2 kommentarer:

mind the book sa...

gillar pirandello! tror jag har läst en novell i den där samlingen, La carriola/ Skottkärran på sv?

http://lasdagboken.blogdns.com/2010/index.php?entry=entry101207-220312

Ingrid sa...

Mind the book: Du behärskar italienska? Jag blir verkligen avundsjuk- och jag ser fram emot att läsa noveller nu (jag börjar nog med novellerna!)