lördag 9 april 2011

Dagens flora och fauna


Uppifrån och ner: Kvickrot- svartmyra och ollonborrelarv (vidrigt äckliga, är de). Vad jag har gjort? Tagit bort ogräs under terrassplattorna. Nu har jag ont nästan överallt. (Alla foton från Wikipedia).

5 kommentarer:

Petter Eremiten sa...

Ja, larven är litet obehaglig.
Jag kan aldrig tycka, att växter är äckliga, även om de är ogräs.
Myror är intressanta djur. Det är märkligt, att en myrstack kan vara så välordnad, trots att det inte verkar finnas något samarbete mellan de olika individerna.
Allt liv måste få finnas. Jag undrar vad de andra arterna tycker om oss människor.

Ingrid sa...

Petter Eremiten: Växter är inte äckliga- och alla växter kan väl egentligen vara ogräs- beroende på var de växer. Kvickroten är bara en ovanligt livskraftig och envis planta. Myror har jag inget emot så länge de håller sig utomhus - de bodde ju här först. Jag håller med dig om att de är fascinerande (men inte om de kryper upp längs benen på en förstås :-) Jag håller också fullständigt med dig om att allt liv måste få finnas. Jag lät mina ollonborrelarver sova vidare under plattorna- där syns de ju heller inte. :-)

Ingrid sa...

PS_ jag ser nu att jag uttryckte mig lite luddigt i mitt inlägg- vad jag menade var att endast ollonborrelarven var äcklig!

Hannele på Hisingen sa...

jag vill lära känna igen fler, veta vilka som är nyttiga.. Vi har en biologisk mångfalld i vår trädgård.

Ingrid sa...

Hannele: Min trädgård är gammal "vång", ängsmark- på sandjord (mycket sand) och jag låter de vilda blommorna (de som finns kvar) stå kvar (det inkluderar fibblor etc ). De enda "djur" jag försöker hålla borta är mördarsniglarna (de hör inte hemma här och även om de inte kan hjälpa att de är just vad de är så skulle de äta upp allt om de fick härja fritt). Biologisk mångfald är viktig. (Även om jag förstås att ha svårt att förstå nyttan med fästingar....men någon äter väl dem också).