torsdag 7 april 2011

ALMA-utmaning: Sonya Hartnett




Så har jag läst min första "ALMA"-bok och det blev "Pojken i soffan" av den australiensiska författarinnan Sonya Hartnett. ALMA-priset fick hon år 2008. Jag är helt hänförd av berättelsen om Maddy (Mathilda)- huvudpersonen i boken. Vilken underbar läsupplevelse detta var! Ungdomsbok är beteckningen men jag undrar jag... nog är detta också en vuxenbok? Hur som helst, svårt att kategorisera.







När jag läser om Maddy går tankarna till Bo Setterlind och hans kanske mest kända dikt:






"Det gick en gammal odalman




och sjöng på åkerjorden.




Han bar en frökorg i sin hand




och strödde mellan orden




för livets början och livets slut




sin nya fröskörd ut.




Han gick från soluppgång till soluppgång.




Det var den sista dagens morgon.




Jag stod som harens unge, när han kom.




Hur ångestfull jag var inför hans vackra sång!




Då tog han mig och satte mig i korgen




och när jag somnat, började han gå.




Döden tänkte jag mig så."
















och... de löper också till Shelleys "Ode to the West Wind" - för just västanvinden, Zephyros, spelar en viktig roll i berättelsen.














Handlingen? Jag skulle vilja sammanfatta och säga att det är en historia om liv, död och framför allt kärlek. Det är kärleken som bär orden framåt. Språket är oerhört poetisk och det är en ren njutning att läsa. Jag tycker också mycket om blandningen av saga och verklighet- det lyser och det skimrar om varje sida. "De stod i en miljon flyttande fjärilars fladdrande skara".






"...Världen förändras när något i den blir älskat. Ord blir otydliga. Färger glöder. Varje ögonblick vibrerar av möjlig betydelse. Och hjärtat som älskar undrar hur det kunde leva tidigare utan att älska- och hur det nu ska leva, när det älskar."






"Barrkskogen lever, men ändå inte. Den är ett oföränderligt landskap, en livslevande målning. Den är en levande varelse som inte andas."






"Pojken halade upp ankaret och Matilda hissade segel; den smäckra båten fångade den böljande brisen, kastade sig ut i de skummande gröna vågornas svall, och var borta."



Läs också Bokomatens tankar om "Pojken i soffan".

Inga kommentarer: