fredag 15 april 2011

Belgrad- en kameleontisk huvudstad (enligt Magris)

Andrzej Kusniewicz- har skildrat upplösningen av dubbelmonarkin med "dyster och poetisk inlevelse" . På svenska finns : Kungen av de bägge Sicilierna"- men - för Kusniewicz låg Belgrad "på den andra sidan" och var alltså inte del av det habsburgska väldet, inte på något sätt.







(Belgrad: 1925)



"Historien om Belgrads förflutna lever inte så mycket i de få monument som finns utan snarare i stadens osynliga substrat, epoker och kulturer som fallit till marken likt löv och multnat till en blandad, stratifierad och bördig mylla, där denna mångfacetterade stad har sina rötter, en stad som förnyas oavbrutet och som litteraturen ofta beskrivet som en metamorfosernas smedja" (Tänk så otroligt poetiskt han kan uttrycka sig, Magris.)



Magris berättar om den serbiske författaren Momo Kaper (1937-2010) som har skrivit en hel krönika om en enda gata i Belgrad -Knez-Mihailovagatan -som är den vackraste och mest legendomspunna av alla gator i staden. (Foliranterna: 1974). På svenska finns "På kontorstid" från 1989.



och så har vi kommit fram till den mytomspunna Järnporten- här sa den romerske generalen Gajus Scribonius Curio " att han kände olust inför att ge sig in i de djupa skogarna på andra sidan Donau". På denna plats trängs Donau ihop och blir väldigt smal och nu börjar det som flera författare har kallat " den sydostliga djungeln" . Man träder in i "diffusa och vaga territorier". Magris far vidare till Kladovo som ligger vid Bulgariska gränsen- och- han undrar var han befinner sig....




2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

där kan man ju gå vilse

Ingrid sa...

Hannele: Det är så jag känner det själv när jag läser... det här är trakter som jag inte alls är hemma i, inte på något sätt.... vi får se hur det går. Donau rinner snart ut i havet ...