På 80-talet när Magris skrev sin bok, bodde Reiter Robért i Timisoara i Rumänien och han hette då Franz Liebhart och skrev tämligen traditionell lyrik på tyska språket. Författaren i fråga hade bytt nationalitet, namn, språk och litterär stil. Tidigare var Reiter Robért en ungersk avantgardepoet- "en poet som deltagit i de mest polemiska experimentgrupperna".
"Detta tyska namn avslöjar dessutom författarens personlighet, en schwab från Banatet, som en gång i tiden lydde under Wien, därefter under Budapest och nu är en tynande minoritet i Rumänien. " När Reiter-Liebhart intervjuades sa han bland annat att han lärt sig tänka med flera folks mentalitet.
Banatet har en mycket blandad befolkning- och det har varit en plats för både möten och strider mellan det ottomanska imperiet, det habsburgska väldet, ungrarnas självständighetssträvan och den serbiska och rumänska pånyttfödelsen.
På fotot: Novi Sad- huvudstad i Vojvodina. (1920)
Magris berättar om en TV-dokumentär han sett om Vojvodina och där nämns inte mindre än tjugofyra etniska grupper. Några av dem: valaker (rumäner), rasjaner(serber), greker, bulgarer, ungrare, tyska kolonister, fransmän, spanjorer, italienare och judar.
Lite om de tyska kolonisatörerna: De blev tillkallade på sjuttonhundratalet av Maria Theresia och Joseph II. Det var bönder från Schwaben, Pfalz eller Rhenlandet som seglade nerför Donau på pråmar från Ulm och så förvandlade de marskland till bördig mark. "Schwaben, ett av det gamla Tysklands centra, förflyttades på så sätt till Banatet och i den rumänska delen hör man i en del byar än idag den schwabiska eller alemanniska dialekten, som om man vore i Württemburg eller Schwarzwald."
När jag så letar efter mera information om Banatet hittar jag en intressant länk med rubriken
Banat biographies Här har man samlat de flesta kända kulturpersonligheter med anknytning till Banatet. (Jodå, Herta Müller finns med).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar