lördag 16 april 2011

Barbara Honigmann

Barbara Honigmann är född 1949 i dåvarande Öst-Berlin. Idag bor hon i Strasbourg med sin familj. Hon har skrivit flera romaner och biografier om sin judiska familjehistoria. På svenska finns hon representerad med "Romanen om ett barn" som Thomas Nydahl skriver om här.
Jag läser "Ein Kapitel aus meinem Leben" (Ett kapitel ur mitt liv)- som ännu inte blivit översatt- här handlar det om Barbaras mor- "Litzy" (Alice) och hennes mycket omväxlande liv. Det är faktiskt en helt otrolig livshistoria som berättas.



Från Ungern- till Österrike- till Paris- England- DDR.... ja, det är verkligen ingen hejd på alla platser som skildras här- och miljöerna.... vänsterradikala kretsar i mellankrigstidens Europa. Litzy var gift tre gånger och det andra äktenskapet är väl det som blivit mest känt- maken hette nämligen Harold Adrian Russell "Kim" Philby. (mästerspionen själv). Han tillhörde den grupp av spioner som kallas för "The Cambridge four"- om hans "kollega" Guy Burgess skrev jag några rader för ett tag sedan- Här.


Barbara Honigmann ger ett mycket spännande porträtt av sin mor- men det var en mor som var frånvarande på många sätt och vis, gåtfull, avlägsen, en mor som hade många hemligheter. Det var först det allra sista året under sin levnad som Litzy öppnade lite på förlåten och berättade mera om sitt liv och äktenskapet med Kim Philby- men mycket tog hon med sig i graven. Sorgligt var det också att läsa om hur Litzy inte brydde sig om sina föräldrars sista önskan att få en "värdig grav" (de lyckades undkomma till England innan kriget bröt ut). Barbara upptäcker att det inte finns någon sten, inget minnesmärke alls efter morföräldrarna. Det berör henne mycket illa. Jag har ännu några sidor kvar att läsa i detta intressanta porträtt av en mycket annorlunda mor.


Barbara Honigmann har tilldelats många litterära priser. Jag hoppas att flera av hennes böcker blir översatta.

Inga kommentarer: