söndag 24 april 2011

Beatrix Potter



Länge har jag haft Margaret Lanes biografi om Beatrix Potter (1866-1943) på min önskelista. Äntligen hittade jag ett begagnat exemplar och har slagit till. Under tiden läser jag om Miss Potter i Britt Dahlströms fina essäsamling "Bara om böcker" ( En bok för alla). Så här skriver Britt Dahlström: "Inget annat författarliv liknar hennes. En barndom så ensam och reglerad att det liknade en ödemark; föräldrar som visserligen var hyggliga men så självupptagna att de med dagens normer skulle riskerat fråntas vårdnaden om sina barn, ett senare lyckligt och stilla liv." Tydligen är Margaret Lanes biografi mycket välskriven och med "gammaldags stuk". Trots föräldrarnas ointresse (Beatrix hade en bror också) fanns det många glädjeämnen - somrarna tillbringade familjen i Skottland och där fick Beatrix och brodern Bertram ströva fritt i skog och mark- de var nyfikna och en gång kokte de en död räv för att få möjlighet att studera skelettet.... insekter och smådjur smugglades med till London vid säsongens slut. Guvernanten var förstående och vänlig- uppmuntrande.










För sina sparpengar lät Beatrix trycka upp historien om "Peter Rabbit" (Pelle kanin) och det gick mycket bra- nu fick hon egna inkomster och nya bekanta. (Föräldrarna bara surade). Beatrix kunde så småningom köpa en gård i Lake District. Vid 47 års ålder gifte hon sig med William Heelis och det blev ett lyckligt äktenskap. Nu väntar jag ivrigt på att få läsa mera om denna fascinerande kvinna!










8 kommentarer:

Minerva sa...

Beatrix Potter: en fantastisk konstnär och ett ovanligt levnadsöde. Det finns en fin film om henne med Renee Zellweger i huvudrollen.

Ingrid sa...

Minerva: Jag skulle mycket gärna vilja se den filmen- den finns säkert på DVD. Beatrix Potters böcker är otroligt fina (jag är faktiskt lycklig ägare till ett par stycken). Nu väntar jag bara på biografin....

Bai sa...

Åh, ja! Dei bøkene hugsar eg også frå barndommen. Ho har ein utruleg vakker strek.

Ingrid sa...

Bai: Hennes illustrationer är så vackra och så inbjudande...

Bea sa...

Åh, jag gillar verkligen Beatrix Potter! Jag antar att du som Potter-entusiast redan sett filmen Ms. Potter med Renée Zellwegger, men har du inte det så är den ett måste. =)

Ingrid sa...

Bea: Jag har inte sett filmen... jag letar efter den och när jag hittar en variant som har text slår jag till.

Elisabeth sa...

Jag hoppas du hade tillfälle att se filmen i dag kl 13.55 på kanal 9.

Ingrid sa...

Elisabeth: och den missade jag... så synd!