måndag 18 april 2011

Frauen schreiben (Kvinnor skriver) 8 Christine Nöstlinger



Här är så en författarinna som säkert väldigt många har läst något av- mycket produktiv är hon Christine Nöstlinger- och hon skriver för barn och ungdomar. Mest känd har hon kanske blivit för sin "Maikäfer flieg" (Flyg, ollonborre, flyg). Dessutom tilldelades Christine Nöstlinger ALMA-priset (år 2003). Motiveringen :" Christine Nöstlinger (Österrike) är en pålitlig ouppfostrare av Astrid Lindgrens kaliber. Hennes mångskiftande och djupt engagerade författarskap är präglat av respektlös humor, klarsynt allvar och lågmäld värme och hon ställer sig oreserverat på barnens och de marginaliserades sida".



Jag har säkert läst något av henne någon gång men nu minns jag inte vad - vilket innebär att det är dags att friska upp minnet.




Christine Nöstlinger är född och uppvuxen i Wien- hon har två döttrar och när Jürgen Serke gjorde sin intervju med henne (på 80-talet) var flickorna i tjugoårsåldern och de hade en gemensam och egen lägenhet i samma hus som modern (så kunde de leva som de ville i vilken oreda de ville....) Någon ordningsfanatiker tänkte hon inte vara, Nöstlinger.








På utpräglad wien-dialekt berättar författarinnan sin släkthistoria- tala om färgstark. Här sparas det inte på detaljerna- t ex om den enormt överviktiga "Urgrossmutter" som var tvungen att bre ut sig på två biografstolar- denna mormorsmor fick ett enda barn, en dotter som blev oerhört bortskämd- ja, det är en både rolig och också hemsk historia för stackars mormor blev en mycket olycklig kvinna och tog livet av sig bara lite över tjugo år gammal- kvar blev hennes baby- Christine Nöstlingers mor. När man läser hela den här krönikan råder det ingen tvekan : Här har vi en fantastisk berättare. På svenska finns mängder översatt och bara här, på Vellinge kommuns olika bibliotek ,är hon representerad med ett sjuttiotal böcker. "Flyg, ollonborre, flyg" finns i billighetsupplaga (Berghs förlag) och kostar bara 29 kronor hos AdLibris.

6 kommentarer:

mimmimarie sa...

Ännu ett hett tips från dig. Den åker upp på läsa-listan.

Ingrid sa...

Mimmimarie: Jag tänker själv investera i "llonborreboken". Jag tror absolut att den är läsvärd.

snowflake sa...

Vilken historia, vilket liv! Är det hennes eget liv som skildrars i Flyg Ollonborre? Jag vill hemskt gärna läsa om den feta mormon. :-)

Ingrid sa...

Snowflake: Jag har förstått det som så att Flyg Ollonborre ,flyg handlar om Nöstlingers barndom - men jag vet förstås inte om den feta Urgrossmutter förekommer där- kanske finns hon med i någon annan bok. Jag ska kolla vad som finns på tyska av Nöstlinger- på svenska är hon nog mest representerad med barn-och ungdomsböcker (och inte dåligt representerad heller!)

snowflake sa...

Jag minns hennes namn från skolbiblioteken. Hon var flitigt översatt på dne tiden (70, 80-tal.)

Ingrid sa...

Snowflake: Ja det är alldeles otroligt så många böcker det finns i översättning av henne (om man jämför med många andra tyskspråkiga författare).