onsdag 16 februari 2011

Malmö- kvinnor och teater.....

I mina hyllor finns en bok som jag har köpt en gång på Malmö stadsarkiv- "Malmökvinnor" av Margareta Schenlaer- utgiven av Malmö kulturhistoriska förening. Bland de nära 40 porträtten av kvinnor som har haft anknytning till Malmö handlar ett om skådespelerskan
Naima Wifstrand. Jag är gammal nog att minnas denna "grand old dame".

Peer Gynt är aktuell just nu igen- men "min" Peer Gynt kommer alltid att vara Max von Sydows Peer Gynt. Det var nämligen han som spelade huvudrollen när pjäsen spelades på Malmö stadsteater en gång för länge sedan - året var 1957. Jag var inte gammal när jag fick den stora förmånen att följa med till denna stora och vackra teater- allt gjorde ett djupt intryck på mig (även om jag givetvis inte begrep särskilt mycket av handlingen).


Ingmar Bergman regisserade och Gunnel Lindblom spelade Solveig. Det var för övrigt många fina skådespelare med i den här ensemblen- på ett foto kan man t ex. skymta Ingrid Thulin. Andra namn var Toivo Pawlo, Jullan Kindahl, Folke Sundquist och Allan Edwall.
-
Naima Wifstrand var inte född i Malmö- hon var Stockholmska till börden och det var egentligen där hon hörde hemma- men under många år var hon knuten till Malmö Stadsteater.
-
Programmet hittade jag i mitt gamla förrådsrum- tänk att det har sparats i alla år.....

3 kommentarer:

Sanna sa...

Nej gud vad häftigt! Tänk vilka storheter! Det måste ha varit en oerhört fantastisk uppsättning.

Monika Häägg sa...

Jag har varit ett antal gånger på Malmö stadsteater men jag minns också att min pappa berättade om att han var där när den invigdes. Då låg han i beredskap i Malmö och det var någon gång under krigsåren. Tydligen var gubbarna inbjudna till detta evenemang!

Ingrid sa...

Sanna: Jo, det var en storslagen uppsättning- jag önskar att jag kunde se om den.... men jag minns ändå flera scener... Åses död till exempel... Malmö stadsteater gör mig fortfarande lite lagom knäsvag.. :-)

Monika: Så intressant! Tänk att ha varit med på invigningen! Det måste ha varit storslaget. (och välförtjänt för beredskaparna, tycker jag!!)