torsdag 15 november 2012

Amerikansk impressionism och en ö utanför Maine


Känns tavlan igen? Det tror jag nog för den pryder säkerligen mer än ett bokomslag. Konstnären då? Jag är själv dåligt bevandrad i konstens värld så jag visste inte att den här målningen i impressionistisk stil (det har jag läst mig till) är gjord av Frank Weston Benson (1862-1951).

Frank Weston Benson var från Massachusetts och från Salem (häxförföljelsernas stad)- somrarna tillbringade han i Maine på en ö- North Haven. Idag bor cirka 400 personer på North Haven - och dit kommer man enklast med båt från Rockland på Mainska fastlandet. (En annan känd person som brukade vistas på North Haven var poeten Elizabeth Bishop).


Så här såg North Haven ut i början av förra århundradet.


"The Grey Room" (från 1913) av Frank W Benson. Jag tycker om bilden av den läsande kvinnan i det dunkla ljuset- en rofylld betraktelse.

Många av just Frank W Bensons målningar har använts för att "förgylla böckers yttre".

2 kommentarer:

Emmas Bokhylla sa...

Fantastiska verk, jag gillade dem verkligen!

...och jag hade inte heller en aning om vem som hade målat den första, jag har satsat på någon av Skagernmålarna, för de är de enda jag känner till inom den genren!

Ingrid sa...

Emma: Visst är det vackra målningar. Jag tycker också att man får Skagenassociationer av den översta tavlan- det är något med ljuset....