torsdag 1 november 2012

Oktober månads bästa läsupplevelser


Det blev lite si och så med lästiden under oktober- det är så mycket som ska ordnas och fixas under hösten. Jag hoppas att november får bli något lugnare (fast julen står förstås för dörren då....). Hur som helst- i vanlig ordning väljer jag ut de tre böcker som gjort djupast läsintryck på mig under den gångna månaden.

1.  Amélie Nothomb och "The Life of Hunger" - en självbiografisk roman om en barndom och en ungdom av helt annorlunda slag- skriven av en mycket speciell och spännande författarinna. Henne vill jag gärna läsa mera av. Amélie Nothomb kommer från Belgien (originalspråk franska) och hon har blivit översatt till flera språk (även svenska).

2. Inför diskussionerna om årets Nobelpris i litteratur nämndes (av en fransk journalist) en sydafrikansk författare - Karel Schoeman. Schoeman skriver på afrikaans och det förklarar varför han inte blivit mera "spridd" över världen. Det finns ett par översättningar till franska och några på engelska. Jag hoppas att någon ska få upp ögonen för hans författarskap här i Sverige också. Jag läste hans "Another Country" och blev mäkta rörd och mäkta imponerad.

3. I mina egna hyllor hittade jag "Stjernerne blegner" av den danske författaren Karl Bjarnhof. Det visade sig vara ett mycket fint fynd. Romanen är självbiografisk och handlar om en pojke som håller på att bli blind. Språket är oerhört vackert. En bortglömd pärla som borde uppmärksammas på nytt.

Inga kommentarer: