fredag 23 november 2012

Humlor och hundar


Boken om svenska humlor har sneglat på ett tag. Länge har den stått och prytt en bibliotekshylla men nu har jag lånat hem den och ska läsa om de 40 humlearter som finns i vårt land. "40 arter att älska och förundras över"- nåja, jag kan väl inte påstå att jag älskar humlor men jag tycker att de är trevliga insekter- och extra välkomna är de när de dyker upp tidigt på våren. Boken är mycket vackert illustrerad och man  får säkert veta det mesta om humlors liv i den. Roliga namn har de också: ängssnylthumla, blåklockshumla, mosshumla, tjuvhumla.... bara för att räkna upp ett par stycken.

Brevbäraren hade med sig ett par hårda paket idag- och jag hittade Eileen Battersbys "Ordinary Dogs" i ett av dem. Eileen Battersby är litteraturkritiker (anställd på Irish Times)- född och uppväxt i USA men sedan länge bosatt på Irland- och det är där handlingen i boken utspelar sig.

Det är berättelsen om en del av Eileens ungdom och om två hundar. Jag citerar "When Bilbo and Frodo came into her life, Eileen was in her very early twenties, a book-loving nerd and runner who had moved to Ireland from California."

Det här kan väl vara bra novemberlitteratur, tänker jag.

4 kommentarer:

mimmimarie sa...

Jag hade verligen ingen aning att det fanns så många humlearter.

Ingrid sa...

Mimmimarie: Jag blev också väldigt förvånad- och så verkar det som om väldigt många arter har en "snylthumleart" som "ackomanjemang" dessutom. Humlor kan man säkert fördjupa sig i hur mycket som helst. Fina är de i alla fall!

Kurt sa...

Björn Cederberg är utan tvekan den som vet mest om humlor i Sverige. Sedan återstår att se hur det kan förmedlas i text? Jag gillade Göran Holmströms bok "Humlor", som kom häromåret.

Man tycker att identifiering av humlor inte borde vara så komplicerat, men när drottningar, drönare och arbetare ser olika ut så blir det komplicerat!

Ingrid sa...

Kurt: Jag tycker inte att han skriver så oävet, Cederberg- och tack ska du ha för tipset om Holmströms bok- den kanske jag kan hitta den också. Jag hade nog aldrig klarat att skilja vissa av de här arterna åt- det enda jag med största sannolikhet kan konstatera är att årets första humlor hos mig nog är jordhumlor...