lördag 24 november 2012

Eremiten på ön


Vy från Appledore Island utanför Maine målat av Frederick Childe Hassam (1859-1935)


Utanför Maines kust finns över 4000 öar- många av dem små och oländiga. I "The Country of the Pointed Firs" skriver Sarah Orne Jewett om en kvinna som valde att tillbringa nästan hela sitt liv i ensamhet på Shell-heap Island. Det är en gripande historia.


"Franklin Stove" konstruerad av ingen mindre än just Benjamin Franklin.

En kall och kulen kväll sitter tre kvinnor (en av dem är berättaren) i ett litet hus vid den Mainska kusten- en "Franklin stove" skänker värme och i rummet doftar det  av ett karamellkok (det ska bli hostkarameller) som Mrs Todd (ortens "örtdoktor") har på gång. Mrs Fosdick sitter i en gungstol och stickar. Så börjar kvinnorna att samtala och berättaren ställer frågor om Shell-heap Island.

En plats väl värd att besöka, tycker Mrs Fosdick- och det håller Mrs Todd med om och man minns Miss Joanna Todd som bodde ensam på ön. Joanna, som var så glad och förälskad och som såg fram emot att gifta sig med sin käraste. Men... Joanna blev sviken och fästmannen hittade en annan att roa sig med - hon beslöt sig för att lämna fastlandet och bosätta sig på Shell-heap Island - en ö som bara är cirka 30 tunnland stor.

Så berättar de äldre kvinnorna om ön, om Joanna och om hur hon klarade av att leva alla år där i ensamheten och isoleringen- om ett besök av en präst (som inte begrep sig på vare sig segling eller själavård).

På bara några sidor beskrivs ett helt liv men också Maine, som det var en gång och det är så väl berättat och så fängslande. Jag tänker lite på Selma Lagerlöf när jag läser. Sarah Orne Jewett måste ha älskat sin hembygd- den kärleken lyser genom novellerna.

Man kan läsa "The Country of Pointed Firs" on line har jag upptäckt. Den som har lust att bekanta sig med Maine från slutet av förrförra seklet kan läsa HÄR.

Inga kommentarer: