måndag 5 november 2012

Det är väl bara november....


Läsinspirationen är inte direkt på topp men jag har samlat en liten hög med olästa böcker som kanske kan få mig på andra tankar.

Den där romanen om Miss Mole till exempel... av Emily Hilda Young. Vem var nu hon kan man undra. I Sverige har hon inte uppmärksammats och i England är hon i det närmaste bortglömd. Virago har försökt att dra sitt strå till stacken som förlag och det finns en del nyutgåvor (nåja, i vart fall från 80-talet...) .

E H Young var annars en riktigt bästsäljande författare på sin tid (1880- 1949) dessutom var hon inte rädd för att hugga i med lite av varje. Under det första världskriget arbetade hon som stallpojke och sedan också vid en ammunitionsfabrik (det måste ha varit mycket obehagligt minst sagt). Emily Young miste sin man vid ett av slagen vid Ypres år 1917 men hon skaffade snabbt en ny karl  (han var gift) och så började hon skriva- romaner- som blev mycket populära.

"Miss Mole" kom ut år 1930 och den belönades med "The James Tait Black Memorial Prize" samma år. "Miss Mole" har också blivit till en framgångsrik TV-serie (BBC) då under titeln "Hannah".

Inga kommentarer: