torsdag 22 november 2012

Fransk inspiration


Carmen må höra hemma i Spanien men operans upphovsmän hittar man i Frankrike och historien om Carmen skrevs av den franske författaren Prosper Merimée, det är för övrigt han som har målat akvarellen ovan.


Prosper Merimée (1803-1870) var en mycket språkbegåvad man och han blev framför allt känd för sina översättningar av rysk litteratur till franska. Dessutom var han både arkeolog och historiker (och de kunskaperna får man ta del av om man läser hans noveller- för Prosper Merimée är främst känd som novellförfattare).

Flera av Merimées noveller finns översatta till svenska- men översättningarna är oftast av äldre datum- det bästa urvalet får man naturligtvis på franska men det finns också väldigt mycket översatt till engelska.

En volym som väcker mitt intresse är den här från 1957: Berömda franska författare i urval av Gunnar Ekelöf och Östen Sjöstrand; med teckningar av Adolf Hallman. (Utgiven på Folket i bilds förlag). Här kan man bekanta sig med förutom Merimée - också författare som Henri Michaux, André Malraux, Émile Zolà och Guillaume Apollinaire- för att nämna bara några av de tjugo som finns representerade i boken. (Den finns i lager på 14 bibliotek idag).


Inga kommentarer: