onsdag 21 november 2012

Barrträdens land


Jag stannar kvar i New England och flyttar mig norrut till Maine. Jag har länge haft den här novellsamlingen av Sarah Orne Jewett i hyllan- och så har den blivit till en så kallad hyllvärmare. Dags att ändra på detta för jag är helt säker på att Orne Jewett skriver mycket trevligt om sitt Maine.


Sarah Orne Jewett (1849-1909) var dotter till en provinsialläkare och bosatt i South Berwick i Maine (South Berwick ligger i den allra sydligaste delen av staten). Sarah drabbades tidigt av reumatisk värk och blev anmodad att ta långa promenader för att kurera sin sjukdom- detta gjorde att hon kom att upptäcka och lära sig älska Maines vackra natur.

Sarah Orne Jewett skrev främst noveller och hennes produktion är rik - år 1902 råkade hon tragiskt nog ut för en svår olycka och den satte stopp för hennes karriär som författare. Några år därefter drabbades hon av ett slaganfall och hon gick bort bara 60 år gammal.

Mest känd har hon blivit för novellsamlingen "The Country of Pointed Firs" en bok som i novell efter novell skildrar livet i Maine med alla dess  traditioner och språkbruk.

Jag kan inte se att Orne Jewetts böcker blivit översatta till svenska men det finns mängder av engelska utgåvor.


"Jewett House" South Berwick.

5 kommentarer:

Emmas Bokhylla sa...

Åh, det skulle vara intressant att läsa, det mesta jag kan om Maine har jag läst mig till i Stephen kings romaner och jag är övertygad om att det finns mer än så... :-)

Bjørg, mellom linjene. sa...

Dette høyret ut som eit spennande forfattarskap. Eg noterer det.

Ingrid sa...

Emma: Stephen King är nog den mest kände författaren från Maine. Jag ska försöka leta upp ett par till :-)

Björg: Jag tror att Orne Jewett är väldigt läsvärd. Hon skriver ofta i sketchform, har jag förstått.

Kurt sa...

Men handlar det verkligen om furor?

Ingrid sa...

Kurt: Tack för påpekandet- du har så klart alldeles rätt- det är väl snarare granar det är fråga om.