fredag 2 november 2012

Inte riktigt i min smak.....


Det blev ganska ansträngd läsning till slut för min del men nu kan jag i alla fall lägga den här boken åt sidan med gott samvete. För spretigt, tycker jag- för hoppigt och så alla dessa möten med väldigt många personer och det blir svårt att hålla reda på dem allihop ; vad de tänkt och vad de sagt.

Om "Brev till Prinsen av Mogadonien" har det redan skrivits spaltmeter så jag tycker inte att jag behöver bidra med ens en centimeter till. Jag bara inte ids.

Några rader från boken ska jag citera för här gäller det en författare som är ganska bortglömd idag (och det är han då inte förtjänt av), nämligen Isaac Bashevis Singer.


Isaac Bashevis Singer (1902-1991) Erhöll Nobelpriset i litteratur år 1978.

" Nöjsamt var det att dricka te med marmelad hos denne gamle mystiker och anarkist i New York, där han försökte hitta ett exemplar av sina berättelser på mogadonska åt mig i den förskräckliga röran som utgjorde hans arbetsrum. Han sade att han försökte att vidmakthålla det kaos som existerade innan G-d skapade världen, och när han hittade boken på mogadonska utbrast han: "Åh, så förargligt, jag hittade något." s. 106 (Översättningen är gjord av Urban Andersson).

Jag minns mycket väl när Singer fick sitt Nobelpris och det var som vanligt mycket mediabevakning efteråt. En svensk reporter fick komma på besök i Singers hem och förevisades just det arbetstrum som Brögger beskriver ovan. Jodå, det var minst sagt väldigt rörigt. Mitt i denna röra råkade Singer  hitta en manuskriptrulle av något slag och han strålade faktiskt av lycka den gången. "Oh, I thought it was lost". Jag fattade omedelbart tycke för denne originelle författare. Ordningsmänniskor kan nog aldrig förstå den glädje en "icke-sådan" känner inför upptäckten av något som trotts vara förlorat för evigt.Det går att hitta några böcker av Singer i svensk översättning via nätbokhandeln. Här till exempel "Slaven" som ges ut av Brombergs förlag i serien Nobelklassiker.

7 kommentarer:

Linse Daugaard sa...

Rum, hvor man ikke kan finde det man leder efter, men finder det man ikke leder efter, er det bedste i verden!

Anonym sa...

Helt samma uppfattning som jag hade om Brøggers bok... jag trodde dock att du som hade mer kunskap om det danska, skulle uppskatta boken mer. Tanten var lite för gnällig :) Inte mycket man fick skratta....

♥ Hanneles bokparadis sa...

Helt samma uppfattning som jag hade om Brøggers bok... jag trodde dock att du som hade mer kunskap om det danska, skulle uppskatta boken mer. Tanten var lite för gnällig :) Inte mycket man fick skratta....

Hannele sa...

P.S.
Singer hittar man på varenda loppis och antikvariat, läst honom en hel del.

Mrs Calloway sa...

då hoppar jag Brøgger, helt enkelt.
det låter inte lockande.
Singer däremot var en gudabenådad berättare! honom har jag läst och läser gärna

ewa sa...

Singer var den författare som fick att börja läsa på allvar, jag är djupt tacksam för hans författarskap! Det är (var) en dag full av glädje

Ingrid sa...

Linse: Jag är mycket väl förtrogen med att inte finna det jag letar efter- just då... men senare och då blir man ju så där väldigt extra glad (en obeskrivlig känsla!)

Hannele: Brögger slänger sig med namn som jag tror att många inte känner till och ja, jag tycker också att det var gnälligt. Lite "von oben" - som en recensent anmärkte.

Jag hittade också ett par böcker av Singer second-hand- och glad blev jag då!

Mrs C: Singer är avgjort att föredra framför den här boken av Brögger- det tycker i alla fall jag!

Ewa: Singer är verkligen en stor berättare- och som du säger- ett författarskap att vara tacksam för.