lördag 17 november 2012

Fotograferingskonstens ungdom: 2Jag läser Jens Andersens ypperliga biografi om Thit Jensen och där får man till exempel veta att Thit först utbildade sig till fotograf och att hon hade en egen liten ateljé i anslutning till föräldrarnas hus i Farsö. Farsö visade sig vara en alltför liten plats att kunna driva lönsam fotograferingsrörelse så Thit gav upp sin karriär som fotograf ganska snabbt.

För att bli erkänd i yrket på den tiden skulle man gå i lära (helst under flera år) hos en utbildad fotograf. Thit fick lärlingsplats hos ingen mindre än Heinrich Tönnies (överst här på sidan). Tönnies är en av Danmarks största fotografer genom tiderna (1825-1903).Heinrich Tönnies kom ursprungligen från Braunschweig i Tyskland men redan 1856 etablerade han sin fotoateljé i Ålborg. Han gjorde sig snabbt känd- mycket för att han var lite annorlunda som fotograf- hans bilder var ofta informella- och han tog gärna foton av människor i arbetskläder.

Heinrich Tönnies firma levde kvar ända fram till 1974- och det finns 170 000 bilder kvar av denne skicklige fotograf.

Så här kunde ett betyg från en blivande fotografs lärlingstid se ut: (Detta är ett av min mormors vitsord. Fotografen som undervisade i yrket  hette Sofus Christensen.)

Inga kommentarer: