måndag 12 november 2012

Gamla boktips som egentligen är nya


Det är dags att rensa ut och sedan skänka bort- jag går igenom en årgång av TLS (Times Literary Supplement) och har fastnat i ett av decembernumren- ett nummer där kända kulturpersonligheter (en mängd författare bland andra) ger boktips från det årets bokflod (året var 2011). Mängder av böcker passerar revy längs sidorna och väldigt mycket är jag inte så intresserad av- men- några alster noterar jag och lägger upp i en önskelista.

"Rooms with a View" är en konstbok  av Sabine Rewald och nog är ämnet väldigt lockande i sig. Rum med utsikt i konsten.... Sabine Rewald, som innehar en tjänst som" Jacques and Natasha Gelman Curator, Department of 19th-Century, Modern, and Contemporary Art, at The Metropolitan Museum of Art " , väljer ut konstverk som har det öppna fönstret som huvudmotiv ( och vanligt i tysk, rysk, fransk och dansk konst i början av förra seklet).


"Black Cat Bone" är en diktsamling av John Burnside.

"… the barred owl calls from the well of my mind,
more echo than thought, as it fades through the wind
and flickers away to the silence beyond
like the voice, in myself, of another."

Två av diktsamlingens musor är Edgar Allan Poe och Peter Brueghel.


Så en konstbok till: Tom Lubbocks "Great Works- 50 Paitings Explored." En essaybok om både modern och äldre konst- bara omslaget i sig lockar ....


Philip Henshers "King of the Badgers" var en av de skönlitterära böcker från 2011 som förekom kanske mest frekvent på "rekommendationslistorna"- jag har inte läst något som helst av den här författaren och bara för att stilla min nyfikenhet så.... "King of the Badgers" har handlingen förlagd till en småstad på engelska västkusten- en liten flicka försvinner och så börjar "en boll av paranoia" att rulla fram. Blandad kritik har den annars fått, den här romanen- men bäst är att bilda sig en egen uppfattning.

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

omslaget med dockan ser ju skrämmande ut

Ingrid sa...

Hannele: Jag själv tycker inte att omslaget är otäckt men kan förstå att det kan ge sådana associationer. Jag är nyfiken på hur just den tavlan ska beskrivas och omskrivas....