torsdag 1 november 2012

Kvinnliga Wallraffare

I gårdagens SvD fanns en recension av en nyutgåva av Ester Blenda Nordströms reportagebok (En piga bland pigor) om hur det var att arbeta som piga (år 1914). Jag tror att jag har läst boken för rätt många år sedan nu men den är värd en omläsning och jag tycker det är väldigt glädjande att se denna nya utgåva från Bakhåll förlag.

 Hur livet var för en piga har jag i och för sig fått lära mig av min farmor som ofta berättade om sina år bland diverse familjer både i Stockholm och i Kristinehamn (och det var från ungefär samma tid som Blenda Nordströms bok skildrar). Det var ingen sinekur minsann (fast min farmor hade rejält med skinn på näsan och fräste allt till när hon tyckte att det blev för mycket.) På ett ställe var husfadern av den uppfattningen att farmors (pigans) säng var en lämplig plats att binda husdjuret (en tax). Det tyckte inte farmor och såg till att binda fast hunden vid Herr H:s säng i stället. Åsiktsbyten blev det också vad gällde en löst springade getabock som husfadern släpat hem.....


Barbara Ehrenreich skriver om lågavlönade jobb i USA- en mycket läsvärd bok som nu finns i pocketutgåva. Den kan jag verkligen rekommendera. (Leopard förlag).

Inga kommentarer: