onsdag 7 november 2012

Prix Femina 2012

Patrick Deville

November är de litterära prisernas månad i Frankrike. På rad utannonseras de- det ena efter det andra. Årets Prix Femina-vinnare fick vi veta namnet på alldeles nyligen: Patrick Deville (f.1957) och han vann priset för sin roman om Alexandre Yersin som var lärjunge till Louis Pasteur.


"Pest och kolera" är titeln och jag hoppas givetvis på en svensk översättning.


Alexandre Yersin (1863-1943) var schweizare (född i kantonen Vaud). Mest känd är han för sin upptäckt av pestbacillen och Devilles roman handlar om hur detta hände och skedde en gång för väl över 100 år sedan nu, 1894 för att vara mera exakt. Yersin hade då sänts iväg till Hong Kong av Pasteurinstitutet för att utforska och försöka komma underfund med orsaken till det stora pestutbrottet i Manchuriet. Yersin lyckades hitta den bacill (patogen) som var boven i sammanhanget. (Yersinia pestis) (Jodå, bacillen blev uppkallad efter Yersin, så klart).

Jag tycker att detta låter som mycket spännande och intressant läsning och ska faktiskt försöka få tag på boken - den kan säkert vara värd att kämpa lite med på originalspråket. Av Patrick Devilles romaner har jag bara hittat en enda i svensk översättning "I kikaren" .(Den finns även på danska).

Prix Femina Étranger gick till Julie Otsukas "Vi kom över havet" . Den har jag läst och tyckt mycket om.

2 kommentarer:

♥ Hanneles bokparadis sa...

Pest och kolera låter ju inte så kul...

Ingrid sa...

Hannele: Men upptäckten av botemedlet är nog desto mera spännande... :-)