måndag 24 september 2012

Franska litterära priser: Grand Prix du roman de l'Academie française


Om man nämner Franska akademien får man ta in en bild på stiftaren också så här är han- kardinalen med stort "K". Richelieu. En mycket mäktig man på sin tid och väl bekant för alla som läst Dumas "De tre musketörerna".

Året var 1635- det var då akademien instiftades. Fyrtio ledamöter innehåller den och de väljs alla på livstid. Många är de priser som delas ut men ett av de mera kända är nog just det stora romanpriset. från 1918- och då fick Camille Mayran utmärkelsen för "Histoire de Gotton Connixloo". (Trevligt med en kvinna som första pristagare- och det var en seg dam dessutom för hon blev över 100 år gammal.) "Histoire de Gotton Connixloo" har en handling som tilldrar sig i Flandern och under första världskriget och den här boken blev mycket väl mottagen på sin tid. Annars är Camille Mayran också mycket känd för sina franska översättningar av John Galsworthys romaner.


Idag är Camille Mayran en bortglömd författarinna men döm om min förvåning när jag hittade den här engelska översättningen- ett nytryck av en gammal utgåva. Lite intresserad blir jag allt....Boken finns bland annat att köpa via Amazon.uk.

Priset för år 2011 gick till Sorj Chalandon för "Retour à Killybegs". Om Chalandon har jag skrivit några rader HÄR. ( Killybegs är en stad i Donegal (Irland).

4 kommentarer:

♥ Hanneles bokparadis sa...

franska Akademier har varit så återhållsamma mot kvinnor

Ingrid sa...

Hannele: Ja, och det är de ju tyvärr inte ensamma om....

Hanneles bokparadis sa...

jo, suck, Camille Mayran är ny bekantskap.

Ingrid sa...

Hannele: Mayran blir jag nyfiken på...