tisdag 18 september 2012

Den nya tidens födelse


Äntligen, nu har jag den i min hand- "The Swerve"- Stephen Greenblatts Pulitzerprisbelönade (i avdelningen fackböcker) bok om renässansen och hur den växte fram.


Enligt Greenblatt ska Poggio Bracciolini (1380-1459) ha äran av att vara "den moderna tidens barnmorska". Bracciolini var sekreterare åt påven men en stor del av sitt liv ägnade han åt att genomleta klostren i Tyskland och Schweiz (bland annat) efter bortglömda manuskript och böcker.
Detta var före boktryckarkonstens tid och att pränta ner sida efter sida med handskrift var ett tidsödande och tråkigt arbete.


Bracciolini hade en exceptionellt vacker handstil.

Så småningom skulle speciellt fyndet ett gammalt manuskript komma att orsaka en smärre revolution: Lucretius "Om tingens natur".

Det är kring detta Stephen Greenblatt filosoferar i sin bok. Här får man en mycket utförlig (men inte svårläst, tycker jag fast jag bara har hunnit tillgodogöra mig ett par kapitel) lektion i både medeltidshistoria och filosofi - då med blicken riktad mot just Lucretius (som var influerad av Epikuros).

Jag vet inte om en svensk översättning av "The Swerve" är planerad- men otänkbart är det väl inte.

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Medeltidshistoria och filosofi - allt är inte nytt.

Ingrid sa...

Hannele: Nej ,inte då.