onsdag 5 september 2012

Stuffat Tal-Fenek och lite annat

(Fotot är lånat).

Malta är en vacker plats (jag har dock aldrig varit där) och ett populärt resmål. Ön har en mycket speciell historia och blev del av det "engelska väldet" år 1814.

Det nationella språket är maltesiska och jag citerar från Wikipedia " Maltese is originally a Semitic language descended from the now defunct Sicilian-Arabic (Siculo-Arabic) dialect (from southern Italy)."


Malta och maltesarna har fått utstå mycket under årens lopp- här en vy från huvudstaden Valletta år 1942. Malta var belägrat under två års tid och axelmakterna utsatte ön för otaliga bombardemang (över 3000 bombraider).

Men vad är nu Stuffat Tal-Fenek för något? Jo, det ska jag tala om. Det är en av Maltas nationalrätter och det är en kaninstuvning. Här är ingredienserna: Stuvningen kan tydligen ätas med bland annat spaghetti.

  • 1 rabbit, (approx 1.5kg, cut in small portions)
  • 2 onions, chopped
  • 4 garlic cloves, peeled
  • 5 large tomatoes
  • 2 tsp kunserva (tomato paste)
  • 5 potatoes,peeled and quartered
  • 3 carrots, peeled and chopped
  • 200 g peas (fresh or canned)
  • 6 bay leaves
  • Pinch mixed herbs
  • Freshly ground pepper & Salt to season
  • 500ml red wine
  • 1 tsp olive oil


  • Saviour Pirotta heter en av de mera kända maltesiska författarna och som synes skriver han barnböcker. Här en svensk översättning.

    Anledningen till detta plötsliga intresse för Malta är att jag just nu läser en mycket bra bok av den Walesisk-maltesiska författarinnan Trezza Azzopardi. Den får jag nog anledning att återkomma till.

    2 kommentarer:

    Linse Daugaard sa...

    Desværre er kanin ret dyr, men det lyder ellers som en dejlig ret. Står retten i den bog du læser?

    Ingrid sa...

    Linse: Jag tror bara jag har ätit kanin en enda gång i mitt liv- men jo, det var gott. Receptet fanns inte i boken utan på en matsida på nätet.