måndag 17 september 2012

En modern klassiker


Joseph Lloyd Carr var en engelsk författare (1912-1994) numera är han nog rätt så bortglömd men Penguin har gett ut hans kortroman "A Month in the Country" ganska nyligen. Den här boken filmatiserades för cirka 30 år sedan med Kenneth Branagh i en av huvudrollerna (den filmen är det inte så lätt att få tag på idag, gissar jag).

Excentrisk var det epitet han fick, James Carr (han kallade sig för James Carr)- han misslyckades med sin utbildning och när han till slut lyckades få en intervju för att eventuellt komma ifråga för en plats vid ett så kallat "lärar-college" berättade han att han ville bli lärare för då kunde han få tid till så mycket annat än just arbetet. Hans ansökan ratades .... Lärare arbetade han som i alla fall men redan år 1967 pensionerade han sig från yrket och ägnade sig sedan enbart åt att skriva.

"A Month in the Country" hamnade på Booker-prisets korta lista och tilldelades också "The Guardian Fiction Prize". Året var 1980. Jag har precis läst ut "A Month in the Country" och kommer att skriva några rader om den inom kort.

Jag kan inte se att någon av Carrs böcker blivit översatta till svenska. Tyvärr.

Inga kommentarer: