lördag 1 september 2012

Augusti månads bästa läsupplevelser


Så är september här och hösten gör sitt intåg. Mörkret ligger som en säck runt oss på kvällspromenaden och vinden bär med sig andra dofter nu. Spindlarna spinner sina nät och naturen förbereder sig för en lång vila. Ny månad- nya väntande böcker att läsa men först den vanliga sammanfattningen av en gången månads bästa läsupplevelser.

1. Först ut på min lista blir  "The Dead School" av Patrick McCabe. McCabe var en av de tjugo författare som ingick i "Great Irish Writers". Om två män som farit illa som barn och som till slut dukar under- var och en på sitt sätt. Gastkramande, sorglig läsning- till sista sidan.

2. Nummer två  är "My Father's War" av den nederländske författaren Adriaan van Dis (boken finns i svensk översättning) . Ett son son söker sin far- och här färdas man i tre olika världsdelar. En bok jag aldrig kommer att glömma.

3. Den tredje (som vanligt blir det en trio) romanen är även den skriven av en nederländsk författare- Harry Mulisch. "The Assault" "Överfallet" i svensk översättning -från 1989- är en mörk bok med nedslag i andra världskrigets Holland. Mycket välskriven och mycket spännande.3 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

och nu har vi en ny fin läsmånad :)

mimmimarie sa...

My father's war hamnar på min lista.

Ingrid sa...

Hannele: Ja, är det inte härligt! Ett oskrivet blad. Alltid så spännande!

Mimmimarie: En väldigt bra bok som dessutom ger en lektion i historia.