måndag 17 september 2012

Böcker om böcker


Här en trio som jag plockar fram lite då och då. "The 200 Best Novels in English since 1950" skrev jag lite om redan i februari i år - och jag har fortfarande en hel del att utforska från just den samlingen. Den där Georgette Heyer t ex- trots att hon fått mycket blandad kritik känns det ändå som om man borde läsa i vart fall en av hennes historiska romaner och varför inte då just den som Colm Tóibín rekommenderar nämligen "The Grand Sophy" (från 1950). Det finns en hel radda av Heyers romaner i svensk översättning. Lite lagom förströelse tror jag att hon kan ge, Ms Heyer. "The Grand Sophy" beskrivs som "entertaining regency romance".


Christian Elling (1901-1974) var en dansk kulturhistoriker och han var också son till en bokhandlare. I sin "Yndlingslaesning" från 1964 väljer han bland sin favoritlitteratur och det här är en bok som låter just favoriterna tala- det är alltså ingen essaysamling. Övervikten av författare här är danska och franska- och det känns väldigt bra i en värld som annars är så dominerad av engelskspråkigt. Några tyskspråkiga författare finns också representerade: Heinrich Heine och Joseph Roth.


Meïr Goldschmidt (1819-1887) Dansk författare och journalist. Mycket stridbar och han åkte i fängelse för sina åsikter. I Ellings bok finns ett utdrag ur Goldschmidts "Fortaellinger og Virkelighedsbilleder" från 1883. Det finns en del svenska översättningar av Goldschmidts verk och en artikel från 1928 som har den lite sorgliga titeln "Är Meïr Goldschmidt på väg att glömmas?". Svaret på den frågan var väl ja. Jag vill gärna försöka leta upp "Fortaellinger og Virkelighedsbilleder" - Goldschmidt var en intressant person och jag är säker på att hans "Fortaellinger" är mycket läsvärda.


Den tredje boken om böcker i min samling är tysk och har titeln "Överlevnadsbiblioteket" (Die Überlebensbibliothek) Rainer Moritz har skrivit och han har många rekommendationer som alla sorteras in under diverse rubriker t ex "En bok för den som vill bekämpa sina sorger med likör" , "För den som inte orkar läsa tegelstenar" och "För den som inte vill glömma sin hembygd" etc . En bra blandning och många tyskspråkiga författare (så klart). Rainer Moritz inspirerade mig att läsa Eduard von Keyserlings "Die Wellen". Von Keyserling är en författare som verkligen är värd att tas fram ur glömskans mörker och flera av hans böcker kommer att höra till detta års stora läsupplevelser för mig. Det finns svenska översättningar- dock av lite äldre datum. Man kunde ju önska att det kom nya utgåvor.....

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Böcker om böcker är kul.

Ingrid sa...

Hannele: De är den största inspirationskällan!