onsdag 12 september 2012

Böcker som förändrade världen


och så några som inte gjorde det och mera om dem så småningom. Med hem till mig från biblioteket kom boken ovan. Femtio böcker låter inte så mycket och urvalet kan man säkert diskutera men - hur som helst- jag har börjat bakifrån och det sista inlägget, nummer femtio, handlar om böckerna om Harry Potter - främst då "Harry Potter och de vises sten" som kom ut 1997 på originalspråket, engelska.

Många kritiker har hävdat (läser jag) att Harry Potter-böckerna bara är "en gammalmodig tradition av berättelser från medelklassens brittiska internatskolor" nu kryddad med en lite annorlunda och magisk värld. Konceptet har i alla fall visat sig mycket framgångsrikt och nog är det väl så att många barn och ungdomar (och även vuxna) har lockats att läsa de här böckerna . Mrs Rowling har säkert lyckats konkurrera ut både TV och dataspel mången gång. Hård marknadsföring bidrar naturligtvis också till framgången.

Skönlitteratur i skolmiljö är annars inget ovanligt och det finns många böcker att läsa för den som är intresserad av just denna genre. (På engelska finns det en veritabel uppsjö av författare som ägnat sig åt internatskolans fröjder och lidanden.)

Så läser jag vidare att " även i Sverige har genren ungdomsböcker i internatskolemiljö tidvis haft en viss popularitet." Man nämner författarinnorna Lilian Kjellberg och Eva Berlin. Båda dessa damers böcker kom ut på 1920-talet och både böckerna och författarinnorna torde vara bortglömda idag.

Lilian Kjellbergs "Ulla i Ivy House" och " Ulla i Villa Martha" från 1924 respektive 1925 var mycket älskade böcker på sin tid och de går att hitta i några exemplar på biblioteken.

Ulla i Ivy House : en svensk flickas upplevelser i en engelsk flickpension / av Lilian Kjellberg

Kjellberg, Lilian, 1895-1926 (författare)

Uppsala ; Almqvist & Wiksell, 1924
 
Eva Berlins "Elsas pensionsår" (det handlar alltså om en vistelse på en flickpension- inget annat). Boken trycktes faktiskt upp i en ny upplaga år 1941.

Elsas pensionsår : En bok för unga flickor

Berlin, Eva, 1906-1986 (författare)
Stockholm : Åhlén & Åkerlund, 1922
 
För den som vill läsa mera om böcker i skolmiljö (främst flickskolemiljö) länkar jag till en mycket utförlig och välskriven hemsida   (Evas hemsida) HÄR.


8 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

böcker som förändrade världen är en pärla.

tant Hannele på Hisingen sa...

Harry Potter-filmerna har jag sett, bra.

Ingrid sa...

Hannele: Verkligen- mycket lärorik och svår att slita sig från. Jag har dock inte sett en enda av Harry Potter-filmerna men de första böckerna i serien har jag läst. Jodå, de var spännande och jag tyckte om dem. Men sedan tröttnade jag.....

Bjørg, mellom linjene. sa...

Det er jo litt interessant akkurat det med kor vanlege bøker om internatskulemiljøet er, tradisjonelt sett. Og korleis Harry Potter både føyer seg inn i den tradisjonen og bryt med det. Det høyrest ut som ei spennande bok.

Ingrid sa...

Björg: Det finns väldigt mycket att hämta i den här samlingen- jag tycker att den är både lättläst och inspirerande.

Bokmoster sa...

Köpte denna bok på rean i år, men har inte hunnit med den än. Kul att följa upp titlarna som nämns!

Hellre barfota än boklös sa...

Gillar också att bläddra i den boken, liksom 1001 böcker du måste läsa innan du dör av Göran Hägg. I dessa böcker finns mycket som inspirerar till läsning.

Ingrid sa...

Bokmoster och Titti: En härligt inspirerande bok är det- (och vilket reafynd!) Jag tycker om den här typen av böcker- de ger så många tips till vidare läsning.