söndag 30 september 2012

Franska litterära priser: Prix Renaudot


Théophraste Renaudot- mannen som gett namn åt det prestigefyllda priset Foto: Père Igor

Théophraste Renaudot grundade den första franska tidningen och året var 1631. Sedan år 1926 finns det ett stort och viktigt litteraturpris till hans ära: Prix Renaudot. Det här priset är ett komplement till Prix Goncourt och båda priserna delas ut den första tisdagen i november varje år- platsen är restaurang Drouant i Paris.

Jag har roat mig med att ögna igenom pristagarna genom åren- jag säger "ögna" för det tar alldeles för lång tid att fördjupa sig i alla dessa personer och namn. Två författare har jag dock skrivit upp med extra fet stil- två kvinnor: Célia Bertin och Dominique Bona.


Dominique Bona (f .1953) är journalist, författare och litteraturkritiker (med katalanska rötter). Hon är flerfaldigt prisbelönad och är nu - sedan 1999- en av jurymedlemmarna för Prix Renaudot. Bona har skrivit framför allt biografier/biografiska romaner. Den senaste i en lång rad har titeln "Deux soeurs: Yvonne et Christine Rouart- muses de l'impressionisme". Det här är väl typiskt en sådan bok som inte blir särskilt mycket översatt och säkerligen inte till svenska (vilket jag så klart beklagar).

Vilka var då dessa två systrar ? Det blev jag nyfiken på- Yvonne och Christine var döttrar till konstnären Henry Lerolle (1848-1929).

Henry Lerolle - porträtt målat av Pierre- Auguste Renoir


Henry Lerolles två vackra döttrar Yvonne och Christine (målade av Renoir) som gifte sig med två bröder - Eugène och Louis Rouart. Yvonne och Christine inspirerade inte bara konstnärer som Renoir, Degas och Besnard utan också kompositören Debussy. Bröderna Rouarts far hette Henri och var konstnär och konstsamlare.

Célia Bertin (f.1920) är också hon en författarinna som mest skriver biografier. "La femme à Vienne au temps de Freud", tycker jag låter som en lockande titel. Hon har också skrivit om Marie Bonaparte. det bör väl vara ett nog så intressant livsöde att skildra, föreställer jag mig.

Inga kommentarer: