tisdag 4 september 2012

Matnostalgi

Potatisrätter i mängd (lånat foto)

Jag är egentligen ingen "matmänniska"- matlagning är inte någon stor "hit" hos mig och jag är nog en ganska otacksam person att laga delikatessmiddagar åt- men det finns ändå vissa rätter som får det att riktigt vattnas i munnen på mig- de hör till min barndom och de är (i vart fall för mig) danska.




Om de finns i den här boken vill jag låta vara osagt (den är väl snarare en bok av kulturhistoriskt intresse än en regelrätt kokbok) men kanske.

Sockerstekta potatisar är något av det godaste jag vet- små, runda och brunstekta- och då lämpligen serverade tillsammans med söndagsstek... rödkål och gelé till.... så är det helt perfekt.

Till dessert så- rompudding - äggulor och vispgrädde blandat med rom och socker... och serverat med varm körsbärssås.... Här är receptet och jag förstår att rätten är lika norsk som dansk.

Boken med de danska egnsrätterna har jag lagt upp på min bokönskelista......kanske kan den bli en julklapp.

2 kommentarer:

♥ Hannele sa...

Potatis är gott, låter som en fin efterrätt..

Ingrid sa...

Hannele: Ja, och de där små sockerstekta... en verklig delikatess. Efterrätten tar nog en stund att laga till men det må det vara värt!