lördag 29 september 2012

Tillbaka till rötterna


Malmö är min  barndoms och tidiga ungdoms stad. Jag både hatar och älskar Malmö och försummar aldrig ett tillfälle att läsa om "hemstaden". På biblioteket hittade jag "Här har man roat sig- nöjen och förlustelseställen i Malmö 1860-1960" av Bengt Liljenberg. Det är en kavalkad över diverse etablissemang som funnits (och en del finns fortfarande) i staden Malmö. Det mesta hör till en tid som inte jag var med i och det är som sagt en kavalkad- det är kortfattat och inte alltid särskilt uttömmande och författaren har glömt raggarfiket "Frasses bar" (inte för att jag var gäst där men dock...).

"Frasses bar" låg vid korsningen Skolgatan/Spångatan. Det var som sagt raggarnas förlovade land och hörde man inte till just den kategorien så satte man nog inte sin fot här. Jag minns en dag i december år 1960 - jag hade varit på barnkalas i de södra delarna av staden och nu skulle pappan i barnkalasfamiljen köra alla ungarna hem (det måste ha varit ett himla jobb för det innebar turer härs och tvärs över så gott som hela Malmö). Bilen var alltså full av stökiga barn och den passerade Frasses bar någon gång tidig kväll. Just den dagen hade polisen bestämt sig för att ha körkortskontroll här- och det visade sig att pappan inte hade lappen med sig. På den tiden var man snäll- han fick lov att köra hem och hämta dokumentet i fråga men vi barn fick stanna kvar "som pant". Vi var inte glada och det var nog med viss skräck vi kurade ihop oss utanför det ökända caféet. Jag minns hur vi sa "men ska vi stå här- det är ju Frasses bar"? Det gick naturligtvis hur bra som helst och inget ont hände oss (och vad skulle väl det ha varit) men jag minns ändå den här kvällen- över 50 år senare.....

Så hittade jag år 1944 i boken och det är ett viktigt år i stadens historia- då invigdes nämligen norra Europas största teater- Malmö stadsteater.(På den tomten hade Malmöborna tidigare kunnat njuta av kaffe och goda kakor på Konditoriträdgården). Den första pjäs som spelades var Shakespeares "En midsommarnattsdröm"  och Hjalmar Gullberg skaldade en prolog -  här är första versen:

Mot verkligheten finns ett hemligt vapen.
Din vardag kan bli fylld av sång och syn,
fast denna stad är styrd av köpenskapen
och grå fabriker sänder rök mot skyn.
Stjärnhimlen låser upp sin silverdosa
- briljanter speglas i en tyst kanal.
Om denna stad som helst vill tala prosa,
är älskad högt av vårens näktergal.

6 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

jag förstår att du minns kvällen utanför Frasses! typiskt sådant barndomsminne som sitter som berget!
vacker dikt, Ingrid. så gullbergsk

Ingrid sa...

Mrs C: Ja, Frasses bar hade då ett rykte... och inte undra på att minnet sitter fast som berget :-)

Dikten av Gullberg är verkligen vacker och mycket talande - Malmö i ett nötskal....

Hannele på Hisingen ♥ sa...

jag är också lokalpatriot :)

Ingrid sa...

Hannele: Jag är förstås ganska kluven till Malmö- men det är min barndoms stad- och det går inte att radera ut. Egentligen tycker jag bättre om Göteborg :-)

Hanneles bokparadis sa...

Det var därför jag flyttade till Göteborg :)

Ingrid sa...

Hannele: Göteborg är en av Sveriges allra trevligaste städer.