lördag 22 september 2012

Nyfiken på: Amitav Ghosh

Foto: David Shankbone

Amitav Ghosh f.1956 är en indisk författare- från Bengalen. År 1990 tilldelades han Prix Médicis étranger för romanen "Les feux du Bengale" (The Circle of Reason) och faktiskt har just den boken blivit översatt till svenska med titeln "Förnuftets krets"- men det är allt jag kunnat hitta på vårt språk av den här flitige författaren.


I våra nordiska grannländer är man (som vanligt) flitigare med översättningarna och jag hittar flera av Ghoshs böcker på både norska och danska. "Et hav av valmuer" (Sea of Poppies) är första delen i en trilogi, Ibis-trilogin, som börjar med fartyget Ibis färd över oceanerna och ja, det handlar naturligtvis mycket om opium. Inte bara opium dock, för  fartyget har också mänsklig last. De stora sockerplantagerna på t ex Mauritius krävde arbetskraft och en stor del av den togs från södra Indien.

Del två i trilogin har titeln "River of Smoke" och den finns redan att köpa i engelsk pocketutgåva. Jag kan väl inte tro annat än att den översätts till i vart fall norska och danska, den också.

HÄR kan man läsa en recension av "Sea of Poppies" från the Guardian.

2 kommentarer:

Hermia sa...

Tills för någon dag sedan hade jag aldrig hört talas om Amitav Ghosh men så frågade en besökare på mitt bibliotek efter en bok av författaren. Och nu dyker han upp igen här hos dig... Den eftersökta boken hade vi dess värre inte men nu har ju jag också blivit nyfiken på författaren...

Ingrid sa...

Hermia: Jag har beställt den första delen i Ibis-trilogin från ett nätantikvariat. Tyvärr finns den inte i svensk översättning- men jag är mycket spänd på att stifta bekantskap med den här författaren. Så roligt att han var efterfrågad!