torsdag 13 september 2012

Böcker som förändrade världen: Tyst vår av Rachel Carson

Mourning Dove (lånat foto)

Under några år bodde jag i Massachusetts i östra USA- något jag minns extra väl och med extra stor glädje är alla vackra fåglar som hälsade på i trädgården. Nästan varje morgon kunde man lyssna till "the mourning dove" och hennes sorgsna kurrande.


Rödhaken brukade dyka upp i april- en vårens budbärare (den amerikanska rödhaken är mycket större än den europeiska varianten). Fotot är lånat.


The Bluejay är en skrikig och ganska ilsken fågel. Det förlåter man gärna när man ser hur vacker den är i sin blåa fjäderdräkt. (Även detta foto är lånat).


Cardinal i sin röda skrud- en glädjespridare- och så praktfull... (lånefoto).

År 1962 kom en bok ut som verkligen skulle komma att förändra världen. Rachel Carson (1907-1964) var en amerikansk marinbiolog och författare och hennes bok "Tyst vår" kom att bli en brandfackla. Jag minns alla skriverier och jag minns också att jag var mycket rädd och orolig för jordens framtid. Det talades mycket om betat utsäde, DDT och annat som var farligt för naturen. Jag var knappt tonåring och tog starkt intryck av boken och av alla debatter som följde. Malmö museum ordnade en stor utställning, det kommer jag mycket väl ihåg. De som främst drabbades av alla miljögifter var just fåglarna. Rachel Carson beskrev bland annat hur fågelsången tystnade för så många fåglar dog på grund av alla gifter.

....." De få fåglar man såg föreföll dödssjuka, darrade våldsamt och kunde inte flyga längre. Det var en vår utan röster. De vårmorgnar som en gång vibrerat av sången från rödhakesångare, kattfåglar, duvor, skrikor, gärdsmygar och många andra fåglar var nu dödstysta.... Det var inga häxkonster, inga fiendeaktioner som hade tystat det nya livets återfödelse i denna slagna värld. Det var dess egna invånare som hade gjort det."  (från inledningskapitlet i "Tyst vår". Översättningen är gjord av Roland Adlerbeth).

Rachel Carson fick President Kennedys administration  att undersöka bekämpningsmedlens verkan på naturen och att se vad man kunde göra för att minska ner användningen. År 1970 skapades "Environmental Protection Agency" och flera nya miljöskyddande lagar infördes. DDT förbjöds helt i USA från år 1972. I Europa startade miljörörelsen och i Sverige bildades Miljöpartiet år 1980. Tyvärr dog Rachel Carson redan år 1964 och hon hann inte uppleva all den genomslagskraft hennes bok fick.

Det finns all anledning att sända en tacksamhetens tanke till Rachel Carson och hennes starka engagemang för en levande värld.

3 kommentarer:

♥ Hannele sa...

DDT fanns i gammelmormors hus, när vi tömde det...

Läst, sett & hört sa...

det känns som om Tyst vår alltid har funnits. den är monumental

Ingrid sa...

Hannele: DDT var nog något av ett "universalmedel" en gång.

Mrs C: Ja, det är verkligen en odödlig bok och den fyller sin plats mycket väl i Andrew Taylors sammanställning.