söndag 2 september 2012

Upp från glömskans mörker: 2


Mycket glad blev jag när jag hittade den här engelska översättningen av valda delar av österrikaren Peter Altenbergs skrifter (eller ska jag kanske säga "prosasnuttar" för han brukade fatta sig kort.).

Det enda som finns av Peter Altenberg på svenska är "Min syn på livet" och den kom ut år 1908. Gissa hur lätt den kan vara att få tag på....

Altenberg (1859-1919) är intimt förknippad med den så kallade wienska cafékulturen. Hans stamlokus var Café Central (han lär ha fått sin post levererad dit till och med). Rik blev han inte på sitt författande och hans judiska vänner kategoriserade honom som en "Schnorrer"- en som alltid lånar pengar (Altenberg var själv av judisk börd). Han var också särskilt förtjust i unga flickor men kanske mer på grund av ren skönhetsdyrkan än något annat.


Porträttet av Peter Altenberg är målat av Gustav Jagerspacher (1909).

“There are only two things that can destroy a healthy man: love trouble, ambition, and financial catastrophe. And that's already three things, and there are a lot more.”   Peter Altenberg

För den som vill läsa mera om Peter Altenberg länkar jag till Kristoffer Nilssons blogginlägg om denne intressande skribent.

För den som vill och kan läsa på tyska finns det mycket att välja på.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Eg flirer godt av dei to tinga, som plutseleg blei mange.

Hanneles bokparadis sa...

boken om Caféliv har jag nog

Ingrid sa...

Tack Björg, det är roligt att höra!

Hannele: Caféliv i Wien... det kan man läsa och inspireras mycket av!