söndag 9 september 2012

Vad Sverige läste år 1955I avdelningen Svenska berättare var de här författarna mycket "heta" i november 1955. (På fotot en ung Sara Lidman).

Lars Ahlin: Kvinna kvinna " En roman från 1850-talets Norrland- rik i nyanser och färger, överdådigt skicklig i miljöskildring".

Sivar Arnér: Fyra som var bröder " En berättelse om fyra bröder i en jättestad, och om den starka verklighetsmänniskan och den av livet kvaddade."

Tage Aurell: Viktor " En realistisk och utomordentlig berättelse om pubertetens romantiska drömmar och grymma besvikelser."

Bo Bergman: Den förrymda själen " En charmfullt vemodig berättelse i Stockholmsmiljö om en bildad herre som tappade bort sin själ."

Arvid Brenner: Fixeringsbild " Kultiverade och klarsynta noveller om den moderna människans situation, om ondska och gemenskap".

Birger Christoffersson: Resor i det sinnliga " En poliosjuk man tänker tillbaka på sitt liv och sina kontakter med flickor och mogna kvinnor."

Per Anders Fogelström: En natt ur nuet " En fin och ärlig kärlekshistoria om två ungdomar med skilda temperament och viljor."

Gösta Gustaf-Janson: Goda vänner, trogna grannar " En rörlig spännande och rolig roman med, trots allt, mycket "lyckligt" slut."

Eyvind Johnson: Tidens gång " Frätande allvar, spelande kvickhet, ömsint finess och skarpsynt genomskådande- en intelligent och välskriven roman."

Sara Lidman: Hjortronlandet " En roman om den norrländska fattigbyns liv i nöd och lust, vardag och fest, om skrymt och övertro."

Gertrud Lilja: Men somt föll på hälleberget " En psykologiskt fin roman om en präst som har att välja mellan ett grågånget äktenskap och fri kärlek."

Eric Lundqvist: Rani " Spännande och soliga minnen, pittoreska episoder och blodiga passionsdramer från det färgrika Indonesien".

Alice Lyttkens: Herdinnelek " En ugn förmögen änka är ett åtråvärt byte för giljare med inte alltid snövita motiv- en ny fängslande Hedda-roman."

Olle Mattson: Johannesblodet " Det jäser i byn av det fattiga folkets hat mot hustyrannen och drängplågaren- en roman från västkusten."

Sigvard Mårtensson: Älskaren " En spänningsladdad roman om maktkampen mellan två viljestarka kvinnor."

Hans Mörk: Paradisgatan " De säkert berättade novellerna har sitt huvudtema i konflikten mellan ensamhet och gemenskap."

Fritiof Nilsson Piraten : Vänner emellan " Den av Piratens böcker som innehåller de flesta historierna- den muntraste bok han skrivit."

Peter Nisser: Vredens födelse " En färgrik historisk roman från Karl XII:s dagar men också en bok om främlingskapets problem."

Cecilia Wetter: Julevangelium " En temperamentsfull och stormande kärleksroman. En bok som blir uppmärksammad och omdebatterad".

3 kommentarer:

tant Hanneles bokparadis sa...

många relativt okända för mej

violen sa...

Intressant!
Hjortronlandet är den jag läst.

Ingrid sa...

Hannele: Många okända namn- nog blir man lite nyfiken...

Violen: Lidman är väl en av de få i den här skaran som det ännu går ganska lätt att hitta böcker av. Lite spännande är det allt med alla dessa gamla (och många bortglömda) författare.