måndag 3 september 2012

Heda Margolius Kovaly


Heda Bloch föddes i Prag år 1920 och hon växte upp i en välbärgad judisk familj. När hon gick ur tiden år 2010 hade hon gått igenom ett liv fyllt av lidande och tragedier. Om detta har hon skrivit i sin självbiografiska bok "Prague Farewell" som också har getts ut med titeln "Under a Cruel Star".

Hon gifte sig ung (1939) med sin ungdomskärlek- Rudolf Margolius- och så kom kriget. Heda och hennes familj (föräldrar och make) deporterades till gettot i Lodz. Då var året 1941. Så småningom upplöstes gettot och så tvingades familjen iväg till det ökända koncentrationslägret i Auschwitz. Hedas förälrar mördades omedelbart men Heda själv var ung och stark och fick leva. Under svåra, omänskliga lidanden och umbäranden gick så hennes väg från Auschwitz via Bergen-Belsen för att slutligen stanna i Prag. Maken Rudolf överlevde han också. Upplevelserna i gettot och koncentrationslägren hade fått honom att bli kommunist och han kom att bli mycket engagerad i uppbyggnaden av det nya Tjeckoslovakien och han fick en ministerpost i Klement Gottwalds regering.

År 1952 såg Stalin till att det skipades "rättvisa"i Tjeckoslovakien enligt hans speciella modell och så följde de vanliga utrensningarna och rättegångar som närmast var ett skämt (utom för dem som dömdes till döden och till långa fängelsestraff). Rudolf Margolius fängslades i januari 1952- i december  avrättades han genom hängning. Kroppen kremerades och så skulle askan spridas i en skog någonstans- men vägarna var såphala på grund av is och snö.

" A few miles out of Prague, the limousine began to slide on the icy road. The agents got out and scattered the ashes under its wheels".

Heda förlorade sitt arbete, sin lägenhet och sedan förföljdes hon kontinuerligt. Hon var dessutom mor till ett litet barn, sonen Ivan (född 1947). Heda gifte om sig 1955 och hon stannade kvar i Tjeckoslovakien trots alla prövningar- men år 1968 orkade och vågade hon inte längre- när Pragvåren frös till is lämnade Heda sitt hemland och bosatte sig i USA. Där fick hon en tjänst som bibliotekarie vid Harvard-universitetet i Boston. År 1996 kunde hon återvända till Prag med sin make och där dog hon år 2010.

Clive James skriver om henne i sin essäsamling "Cultural Amnesia" och han säger att hennes memoarer finns med på kurslittetaturlistan vid ett flertal universitet i USA men han tycker att Hedas bok förtjänar mycket mera uppmärksamhet än så. "Under a Cruel Star" finns att få i engelsk översättning och den finns också på danska med titeln "Under en ond stjerne" (det är en alldeles färsk utgåva, från i år).


2 kommentarer:

mimmimarie sa...

Ett fascinerande och tragiskt människoöde.

Ingrid sa...

Mimmimarie: Mycket tragiskt. Jag har beställt boken för jag känner att jag måste läsa.